Plangutamine

Kui sul on kaanega grill ja sa mõtled, mis oleks kõige lihtsam ja tõhusam viis üks kalafilee niimoodi ära küpsetada, et see jääb mõnusalt mahlane ning mehemoodi suitsune, siis lahendus on siinsamas. Lahenduseks on nimelt plank. Tavaline puhtast, kaitsevahenditega töötlemata puidust lauajupp, mida kogenematu silm võiks hakatuseks üldse lõikelauaks pidada.

Lõhe plangutamine grillil

Lõhe plangutamine tammelaual

Plangutamine on toidu küpsetamine nii, et see on küpsemise ajal asetatud puhtale lehtpuidust plaadile. Tulemus on väga hea.

Küpsetada võib erinevat moodi ning sobivaima stiili valik sõltub ka küpsetatavast lihast.

 

Otsesel kuumusel
Kui tegemist on kiiresti läbiküpseva lihaga nagu näiteks kala, siis pane see maitsestatult lihtsalt plaadiga koos otsesele kuumusele (söegrilli puhul mitte otse sütele, vaid grillrestile) ning sulge grilli kaas. Mõne minuti jooksul hakkab välja immitsema (või korstnast tõusma) suitsu ning umbes kümne minuti pärast on suits juba väga intensiivne. Pane tähele, et plaat enne niisutatud ei olnud, aga kaane all hapnikuvaeses keskkonnas ei hakka see ka põlema. Söestub ta siiski ja sellest ka suits. Piilu hetkeks umbes kümne minuti pärast. Kuidas välja näeb? Peal peaks olema juba kergelt pruunikas suitsukiht, plank on aga veel üsna reipa välimusega. Viieteist-kahekümne minuti möödudes vaata uuesti ning kui sul on grillis kuumust palju (u 200+ kraadi) ja kala pole väga paks, võib see valmiski olla. Kui kahtled, mõõda termomeetriga paksemast kohast keskelt kala liha sisetemperatuuri või proovi lihtsalt natuke kahvliga liha lammutada, küll sa aru saad kui see valmis näoga on. Pealt peaks see olema nüüdseks juba üsna pruunikas, eelkõige just suitsust. Ja isuäratav!

Otsesel kiirguskuumusel, ent mitte kuumusallikale nii lähedal ning hoopis teistpidi — kala kuumuse poole ja plank selle taga, saad küpsetada ka teisiti. Ega plank ei pea tingimata olema horisontaalis. Kui kala plangu külge naelutad ja selle näiteks lõkke kõrvale maasse torkad, nii et kala jääb leegist/sütest nii kaugele, et kätt päris ei kõrveta, saad ka kala niimoodi valmis küpsetada. Sellel on lausa oma nimetus, mida ehk ka kuulnud oled ja mida mõnelgi laadal ka tehtavat oled näinud — lapilõhe!

Kaudsel kuumusel
Teine variant on, et sead oma grilli üles kahetsooniliseks küpsetamiseks, seega grilli ühes osas on kuum (söed oin ühes ääres või töötab vaid üks gaasigrilli põleti) ning toidu paned plangul teisele poole, kaudsesse kuumusesse. Seal see plank suitsema ei lähegi, andes lihtsalt pikema küpsemisaja jooksul naturaalset ja ehad puidumaitset. Mina soovitaks pigem panna plank esmalt otsesele kuumusele, see üsna hoolega suitsema saada ning alles siis kaudesse kuumusesse tõsta kus algab reaalne ja pikemaajalisem küpsetamine.

Võib juhtuda, et planku saad kasutada mitu korda, eriti tõenäoline on see juhul kui küpsetad kaudses kuumuses. Või kui lepid veidi vähema suitsumaitsega, võid planku enne pool tundi vees hoida, et see niiskuks ja nii kiiresti ei söestuks. Pealt jääb plaat kenasti puiduvärvi, alt on see aga kuivalt ja otseses kuumuses küpsetades ikka päris söestunud.

Seedripuu seedriplank suitsutamine grill

Seedriplangul suitsutatud lõhe on valmis

Kanna toit lauale ka kindlasti koos planguga, see on väga efektne ja sobib toiduga visuaalselt suurepäraselt. Vaata ainult, et plangule midagi alla paned, taldriku näiteks, sest see on ju alt söestunud. Pane ka tähele, et kuumus höögub selles plangus veel mõnda aega edasi, nii et selle asetamine tuleohtlikku kohta ei ole kuigi nutikas tegu.

Kust planku saab

Välismaiseid müüakse kaupluste grilltarvikute osakondades, saad lausa erinevate puiduliikide vahel valida. Aga kui sa tahad naturaalsest Eesti puidust (lepp ja tamm), siis saab ka minu käest. Nägin omajagu vaeva, aga leidsin Lõuna-Eestist puutöömeistri, kes neid minu jaoks teeb ja kui sa tahad, võin sulle ka saata. Lepa puhul tuleb hind 4 euri plank ja see näeb nii viisakas välja, et mõni võib seda tõesti lõikelauaks pidada : ). Mõõtudelt on see u 16 cm lai ning 30 cm pikk, plangu paksuseks on 1 cm. Kui huvitab, kirjuta tuleroog ÄT tuleroog.ee

Lepalaud suitsutamiseks plank suitsukala lepasuitsu lõhe forell

Minu käest saab sellist lepaplanku ja ülemisel pildil olevat tammeplanku

“Plangutamine” on saanud 7 vastust

  1. volli ütleb:

    Tere
    kahtlemata tundub nn plangutamine lahe meetod. Küsitav on selle puutüki 4 uro est ostmine, Kel vähegi on lepahalgu löögu lihtsalt üks paks laast keskkohast ja valmis ta ongi, Peale selle on võimalus kasutada ka muud lehtpuitu, mis ei anna kibedat suitsu. Olen kindel, et saar, tamm, pöök, õunapuu, sarapuu, on ka täiesti ok.
    Lahe lehekülg. BBq ahjude kohta veidi puudulik aga muidu väga lahe.

  2. Tuleroog ütleb:

    Absoluutselt, kel vähegi võimalus tehke muidugi ise. Mina otsisin tükk aega, kes mulle neid teeks ja tüki hind ei tule väga odav kahjuks, endal aga lepa (ega muu sobiliku puu) halge kusagilt võtta ei ole, et päris ise end varustada.

  3. Piret ütleb:

    Tere,
    Lugesin , et Teilt saab lepaplanku tellida. Kas on võimalik postiga saata? 🙂

    Ettetänades,

  4. Tuleroog ütleb:

    Tere Piret! Vastab tõele, aga saada oma kontaktid tuleroog@tuleroog.ee ja mõtleme midagi välja.

  5. Rom ütleb:

    Ehituspoes nägin piknikulaaste ja nendepeal sai ka väga hästi kalafileed grillida.

  6. Tuleroog ütleb:

    Grillida küll, aga suitsutamiseks piknikulaastud ei sobi. Selleks vali kindlasti suitsutuspuit!

  7. merit ütleb:

    Mina proovisin nüüd ära. Tunnistan ausalt – ma ei ole eriti osav grillmeister. Oli üks mu esimesi kordi ja tahtsin külalisi suitsukalaga üllatada. Plangu kasutamine oli imelihtne ja kala oli suurepärane. Üli maitsev. 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga