Süütamine

Grilli süütamineSüte süütamiseks aja need ühte kuhja kokku, kata süütevedelikuga või pista nende alla elektrisüütaja või süütekuubik ja oota, kuni söed võimalikult ühtlaselt ja rohkearvuliselt hõõguma on hakanud ning süütevedeliku ja süütekuubikute puhul leek, suits ja hais on kadunud. Siis võid söed laiali ajada ning neid ka ükshaaval veidi ringi tõsta, et hõõguvatesse kolletesse need söetükid lisada, mis veel piisavalt kuumust pole saanud.

Süütevedelik
Süütevedelikke müüakse kauplustes väga erinevaid mitte ainult oma siltide ja hindade, vaid ka keemilise koostise poolest. Odavamad süütevedelikud on üldjuhul mürgisema koostisega ning nendega tuleb olla eriti kindel, et kui söed juba hõõguvad, ei hakataks ikkagi enne grillima kui süütevedeliku lõhn on sütelt täielikult kadunud. Kuna mingid põlemisjäägid sellest võivad siiski alles jääda ja toidu maitset ja lõhna rikkuda, soovitan kasutada bioloogilisi süütevedelikke ja õlisid.

Tegelikult võib söed süüdata ka täiesti tavalise toiduõliga ja mida odavam, seda parem, see on koht, kuhu ei maksa nüüd küll oma kallist extra virgin oliiviõli raiskama hakata. Immuta näiteks paberitükk väikse koguse toiduüliga ja süüta see põlema. Süütevedelik, olgu see siis milline tahes, vala sütele ühtlaselt ja ehkki mitte ainult tilgake, püüa võimalikult vähesega hakkama saada. Lase mõni minut vedelikul sütesse imbuda, et see lihtsalt pealt ära ei põleks, vaid ikka söed ka süütaks ning seejärel võidki oma grillikütusele tule otsa panna.

Elektriline grilli süütajaElektriline grillisüütaja

Kui elektrikontakt on lähedal ja elektrist kahju ei ole, siis on see süütamiseks väga hea variant. Toimib üsna kiiresti ning mingit ebameeldivat suitsu süütamisega ei kaasne, mingeid põlemisjääke ei teki. Väga puhas süte süütamise viis. Elektrilist süütajat ostes vali selline, millel ei oleks ainult üks kaar, vaid võimalikult mitu aasa, siis on puutepind sütega suurem ja süttimine ühtlasem. Arvestades, kuidas mulle toidu puhul kõik naturaalne meeldib, siis on ehk mõnevõrra üllatav, et minu eelistatud süte süütamise viis on just nimelt elektriline grillisüütaja ja kasutan seda igal võimalusel (alati pole elektrit lähedal), aga nii see on. Tegelikult just selle sama naturaalsuse/puhtuse pärast. Süsi läheb hööguma kokkupuutest kuuma metalliga. Mitte mingi jama põletamisest.

Süütekuubik grilli jaoksSüütekuubikud
Juhul kui tegu on taimeõlidega immutatud kuubikutega, mis põlemisjärgselt ohtlikke ühendeid endast maha ei jäta, sobivad need süütamiseks üldjuhul hästi. Tuulise ilma korral võib süütekuubik küll kustuda, aga siis tasub sellele söest väike barjäär ehitada, mõne söetüki võib ka otse kuubiku peale pista, jätes sellele siiski võimalikult palju õhku, et see põleda saaks. Enamasti piisab ühest kuni kahest kuubikust, et söed grillimiseks sobivalt hõõguma hakkaks.
Kahtlase päritoluga ja põlemisel tehniliselt haisevaid või sellised kuubikuid, mille kohta tead, et need pole looduslike õlide/rasvade baasil valmistatud, ära võimalusel osta ega kasuta.
>> Vaata ka süütekuubikute võrdlustesti!

Grillimine süütekuubikuite paigutus grillil

Paber, kasetoht

Kasetoht grilli süütamiseks

Naturaalsed grillisüütamise vahendid on parimad

Kui sa just värvilisi ajakirju süütamiseks ei kasuta, on ka see toitu rikkuvate põlemisjääkide suhtes puhas variant. Küll aga põleb paber teatavasti musta värvi tuhaks, mis väiksemagi tuuleõhuga tuhandeks tillukeseks tükiks pudeneb ja nii sinu, su külaliste kui ka küpsetatava toidu peale lendub. Variant ongi peale süte põlemasaamist neile korralikult peale puhuda, nii et kogu lahtine paberituhk minema lendaks enne kui toidu grillile asetad või einestajad grilli lähedale lubad.
Muide, kui kasutad süütamisel süte starterkorstent, sellist püstist torbikut, kus alumisse ossa käib paber, üles aga söed, siis sellega saab söed hõõguma ajada üllatavalt kiiresti ja ühtlaselt, kasutades täiesti tavalist ajalehepaberit. Seerjärel valad söed grillile sellise paigutusega, nagu soovid ja võid küpsetama hakata.

Muud vallatud ideed süte süütamiseks

Lugeja nimega Marti kirjutas mulle, et tema kasutab juba mõnda aega tule süütamiseks gaasipõletit, ehk gaasiga toimivat leeklampi (mõtle Crème brûlée karamelliseerimisel kasutatavat leeklampi, aga natuke suuremat/industriaalsemat) ning on tulemustega väga rahul. Tõepoolest, kõlab täiesti usutavalt hea vahendina ning kuna gaasi põlemisel ei teki ka kahjulikke ühendeid, on tegemist ka väga puhta viisiga söed hõõguma ajada. Nutikuse eest punktid ja idee jagamise eest tänusõnad.

“Süütamine” on saanud 3 vastust

  1. Taivo ütleb:

    Süütamiseks on ka olemas selline vidin http://www.looftlighter.com/

    Tundub päris asjalik. Eestist vist kuskilt saada ei ole…

  2. Taivo ütleb:

    https://www.k-rauta.ee/ehituspood/kamina–ja-grills%C3%B6e-kuumapuhur-dragonfire-2000w

    Odavam ja ka kättesaadavam. Sisuliselt tpselt sama asi ilma pudelikorgi avajata.

  3. Grillmeißter ütleb:

    Leeklamp on päris hea idee! Ise olen seni ikka süütevedelikku kasutanud ja julgen soovitada “Polar Grill”. Maksab pisut rohkem (üle 2 euro) ja ajab põledes pisut rohkem lõhna kui odavamad piirituse baasil, aga see-eest süütab väga efektiivselt ja hais põleb niikuinii ruttu ära. Odavamad piiritusega vedelikud sisaldavad vist liiga palju vett, vähemalt need, mida kasutanud olen – rohkem kustutavad süsi kui süütavad…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga