Kuidas suitsutada

Valmista kuumus ette, näiteks lase sütel piisavalt hõõguma hakata, pane gaasigrillile tuli otsa ja lase sel mõned minutid soojeneda või tee suitsuahjule tuli alla.Lisa leotamata laastud, keera hapniku juurdepääs maha või hästi madalaks. Pane liha, kala, lind või mida iganes sa suitsutada tahad jahedalt küpsetusalasse, sest nii tõmbab see kõige enam suitsu külge. Kui muidu tasub küpsetatavat liha enne veidi toatemperatuuril hoida, siis suiitsutamiseks võta see külmkapist, maitsesta kiirelt  ja surka otse ahju. Lihale tasub peale kanda mõnda maitseainet või segu, mida eelistad, oluline, et see sisaldaks soola, ning liha saaks sellega hästi sisse hõõrutud, et liha pehmendades ühtlasi suitsule teed sillutada.
Lihale kondenseeruv õhuniiskus tõmbab suitsu ligi, seega hoolitse selle eest, et õhus oleks piisavalt niiskust. Grillil või suitsuahjus seda just ülearu palju ei ole, seega pane kuhugi kuuma (aga mitte otse sütele) väike veevannike, kust seda juurde saaks auruda. Veevanni ära aga otse liha alla säti, sest sealt tilkuv rasv katab vee kiiretsi õlise kihiga ja piirab aurustumist. Vahel soovitatakse vee asemel ka õunamahl ja isegi vein või õluti kasutada, aga sel pole mingit mõtet. Maitset annab suits, maitseainesegu ja kaste ning teeb seda nii palju tugevamalt, et sa ei märka mingit vahet, kas niisutajana on kasutatud puhast vett või kallist veini. Aga nagu alati — kui süda jääb vaevama, proovi järgi. Katsetamine on grillimise juures kõige lõbusam osa.

Kõige rohkem suitsumaitset tõmbab liha endasse küpsetamise alguses (siis kui see veel jahe on, seega suitsutamise jaoks võta liha otse külmikust, mitte ära lase sel toatemperatuurile tõusta), seepärast anna korralik suitsudoos kohe kui liha ahju läheb, samuti tasub üks sahmakas peale anda kõpsetamise lõpus, mil osa algset suitsumaitset on koos lihamahladega maha tilkunud.

Suitsuta aga mõõdukalt. Jah, suitsuga saab liiale minna ja siis pole see enam mõnus maitsenüanss, vaid kirbe ja lämmatav. Pane algul mõned peotäied, maitse, kuidas oli ja järgmine kord kui küpsetad, pane vähem või rohkem ning saad tunnetuse kätte. Muide, paljudele, sh mulle, on jäänud mulje, et pilvise, niiske ilmaga, tuleb liha parem. Tõenäoliselt on tegemist just õhuniiskusega, mis lihale kondenseerub ja suitsul sellesse paremini kinnituda laseb.

Suitsutada võiks umbes 110-130 kraadi juures seni, kuni liha sisetemperatuur on:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga