Mis-kes-kus

TuleroogÜldiselt tegelen ma kõige muuga (näiteks olen loovjuht reklaamiagentuuris, kirjutan: www.kentraju.com/et ja arendan dokumendihaldust), aga vahel, eriti siis kui kõht tühi või on imekombel natukenegi vaba aega või juhtuvad mõlemad asjad korraga… siis teen süüa (ja kirjutan teest). Talvel ahjus ja pliidil, aga niipea kui käed külmast ära ei kohmeta ja tuul mütsi peast ei puhu, ajan söed kuumaks ja kukun nende peal kõike muudkui küpsetama. Või siis peaaegu kõike. Vorste ja poemarinaadis liha ma ei sussuta, sest esiteks pole need niiväga maitsvad ja teiseks on neid teha igav. Ma ostan ainult värsket maitsestamata liha ja kala, kui plaanin sellest ise midagi lihalist küpsetada. Jah, mulle meeldib mässamine, aga tõele au andes tuleb just naturaalsetest toormaterjalidest, nullist tehes ja veidi vaeva nähes kõikse parem toit. Kusjuures “vaev” ei ole ehk õige sõna, sest igasugune vaev tegelikult puudub. Värskes õhus toidutegemine on kõige pingeidmaandavam tegevus maailmas. Noh, kui sa just sõjaväe väliköögis ei tööta, ilmselt.

Otsustasin oma suure uudishimu ja katsetamisvalmiduse läbi saadud infot toidutegemise ja natuke süvendatult õues küpsetamise, ehk grillimise, grilltoitude ja kõige sinna juurde kuuluva osas ka teistega jagada.

Kui sul on huvitavaid mõtteid ja tahad neid minuga jagada, kriba
tuleroog ät tuleroog.ee

Ah et kust saab Eestis head BBQ-d? Restoranidest väga hästi ei saagi. Minu meelest ei suuda juba paar aastat Eesti tuntuimad BBQ restoranid mõistlikku toitu pakkuda (jah, päris alguses tehti seal ka hästi, kui asi lihtsalt mälestuses ilusamaks pole läinud), samas kui vähemtuntuid… vist ei olegi? Nii et ikka kellegi kodus, erategija juures võib midagi head hamba alla saada. Muidugi ka oma kodus, kui veidi küpsetada viitsid. Burgereid tegi päris mõistlikke näiteks Till ja Kummel, mis kahjuks on vahepeal kahjuks juba uksed sulgenud, ning üllatuslikult Da Vinci nimeline restoran, mis on justkui itaalia restoran, aga nagu praegu moes on, siis muidugi pakuvad ka nemad burksi, ja tegelikult on nende variant laheda Itaalia vimkaga, näiteks leiab sealt vahelt pestot ja muud nalja. Aga täitsa hea on. Nõmmel asuv Diner on burksidele lausa spetsialiseerunud ja seetõttu ka päris okei burksikoht, samuti ei ole paha Burger Factory. Listi minu toidukohaarvustustest näed (sisse loginult) siit.

BBQ restoran USAsLisan siia mõne pildi New Yorki BBQ urkast, kuhu kord sattusin ja mis juba välimuse järgi ühestki Euroopa Liidu kehtestatud söögikohareeglist läbi ei saaks. Saiale seal mingit tähelepanu ei pöörata, see näeb ja maitseb üsna jube, aga BBQ liha, burksid, ribid — see kõik on tähelepanu keskpunktis ja teevad kokkadele au.

BBQ restoran Ameerikas

Muide, minu “masinapark” ei ole midagi väga uhket, mis tähendab, et kõike, mida ma teen, saad sa ka ise teha ja tõenäoliselt poole paremini. Kasutan küpsetamiseks üht odavat-kehvikut BBQ-ahju, üht iseehitatud grilli ja üht kahe põletiga gaasigrilli FirePlus R2, mis näeb ok välja ja on oma võrdlemisi odava hinna eest küllalt hea kompromiss, ehkki kaugel ideaalsusest.

Keegi mulle ühegi siin avaldatud mõtte ega soovituse eest raha ei ole maksnud.

Minu söögikohaarvustusi saad lugeda siit > 

 

Kommenteerimine on suletud.