Lõikelaud

Lõikelaud on üks selline asi, millega on kokku puutunud küll igaüks. Ning võib-olla pole sa sellele isegi eriti tähelepanu pööranud, ega mõelnud, mis on see, mis eristab üht head lõikelauda kehvast. Kui sa teed toitu ja kasutad lõikelauda sageli, siis muidugi märkad rohkem. Kehva lõikelaua peal on halb lõigata, sest nuga läheb sinna kas liiga sisse ja jääb kinni või, — sagedamini — on hoopis liiga kõvast materjalist ning nuga lihtsalt libiseb seal “valesti”. Kehv lõikelaud on ka õhuke ja paindub läbi. Kerge ning libiseb eest jne.

Seega hea lõikelaud on selle vastand.

Hea lõikelaud:

Eestist ma sellist lõikelauda, mida tõsiselt kvaliteetseks saab pidada, ei leidnudki ning otsisin sobiva materjali ja meistri ise üles. Nüüd on mul ülihea kirsipuust lõikelaud ning kui soovid ka endale või sõbrale ekslusiivse kingitusena tõsist meistriteost ja praktilist töövahendit, mis kestab, siis võta ühendust. See ei ole kaugeltki kõige odavam lõikelaud, mille oled iial ostnud, aga vabalt võib see olla viimane, mida ostma pead. Hind 150 eur.

ristpuidust-kirsipuust-loikelaud

See on suur (49,5×34,5×4,5 cm) ja raske (4,5 kg) ning väga kvaliteetne kirsipuust lõikelaud Eesti meistritelt.

Pingerida parimatest lõikelaudade materjalidest:

1. Puidust lõikelaud — See on parim noaterale ja mõnusaima tundega lõikaja käele ning hügieeniline. Kvaliteetne puidust lõikelaud on ristkiudupidi laotud liimpuidust, paks ja stabiilne. Puidust lõikelauad vajavad aeg-ajalt õlitamist, et mitte kuivusest pragunema hakata. Õlitamiseks sobib ka tavaline oliiviõli ja muud toiduõlid. Kõige parema lõikelaua saab kirsipuust, aga väga hea lõikelauamaterjal on ka vaher. Samas pole hea lõikelauamaterjal näiteks tamm, mida selleks sageli pruugitakse, sest see on väärikas puit ja tundub uhke lõikelaud. Aga reaalselt pole tamme puidukiud nii tihedad kui hea lõikelaua jaoks vaja oleks.

2. Bambusest lõikelaud — Puidust lõikelaud on kohe nii hea, et bambus jääb temast ka teisel kohal olles tegelikult päris palju maha. Ei, bambus ei ole puit, vaid rohttaim, aga see iseenesest ei ole muidugi probleem, vaid hoopis asjaolu, et bambus on liiga kõva materjal ning sellel lõigata pole enam sugugi nii hea kui korralikul puitlõikelaual.

3. Plastikust lõikelaud — Tundetu materjal, mida pole suurt põhjust eelistada. Sageli arvatakse, et plastikust lõikelaud on hügieenilisem, aga see on ekslik arvamus. Plastik pole küll ise poorne, ega ima endasse midagi, aga niipea kui oled seal midagi lõikunud, leiavad bakterid tee nendesse lõikevagudesse ning sealt neid enam kätte ei saa. Puidu lõikevagudesse kogunevad bakterid samuti, kuid nad ei paljune seal ning surevad ühel hetkel lihtsalt ära. Plastikus elavad nad rõõmsalt ja paljunedes edasi. Michigani Ülikoolis on tehtud ka vastav uurimus, mis seda kinnitab.

4. Klaasist lõikelaud — Näeb efektne välja ning puhastada on väga kerge, aga lõigata on seal halb, rikub nuga ning kuna on nii libe pind, et noatera seal kergesti libisema hakkab, võib see isegi ohtlikuks osutuda.

“Lõikelaud” on saanud 2 vastust

  1. Anna ütleb:

    Mis maksab Teil suur massiivne puidust lõikelaud, mis sobib eelkõige lihatampimiseks( peaks ehk olema ka metallist kaarega ümbert(mõistate vast)toetamaks lõikelauda laialilagunemast. suurused umbes 49,5x laius 35x 4,5cm. ja raske kaa on ta.ovaalne võiks olla. võib olla ka kandiline kuid garantii peab olema , et ta tampimise ajal laiali ei lähe. Liha tampimiseks suuremates kogustes.
    Ettetänades,
    Anna

  2. Tuleroog ütleb:

    Hei Anna! Sellist lauda hetkel oma tootena välja arendanud ei ole, aga kui sellega väga kiire ei ole, saaksin meistritega pead kokku panna ja välja mõelda, kuidas selline soov täita 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga