Plangulõhe

Plangutamine on kõige kompaktsem, lihtsam ja tõhusam viis kala mõnusalt läbi küpsetada ja sellele oivaline ja sügav suitsumaitse anda.

Vajad kõigest:

Kalafileed
Jupp
Soola
Parajalt
Naturaalset planku
1 tk
Kaanega grilli
1 tk

Aja grill kuumaks, seejuures sobib nii söegrill kui gaasigrill, kuid viimane ei tohiks siis muidugi rõdul olla. Võta üks puhas naturaalne plangujupp, võid selle ise teha, osta poest või minu käest ja pane kalafilee sellele. Puista kalale peale soola ja pane koos planguga grillrestile otse hõõguvate süte või keskmisel kuumusel oleva gaasigrilli peale. Sulge kaas ja varsti näeb grillist ilusat valget suitsu tõusmas. Proovi piiluda võimalikult harva ja u 25-30 minuti pärast peaks sinu kala olema ühtlaselt suitsukuldse välimusega ning seest küps ja mahlane. Kuna grill ei kuumuta ja kuivata kala otse alt, vaid sinna vahele jääb ka puit, saab kala mahlasem kui muidu, võimas suitsumaitse ja efektne serveering on aga garanteeritud.

Võrreldes niisama kiirsuitsutamisega jääb kala nõnda sutsu mahlasem ja mingit muret laastude lisamisega ei ole, maitse saab aga päris tugevalt suitsuseks. Kogu protsess toimub iseseisvalt ja eksida ei ole sisuliselt võimalik.