Kookoskana

Siin vahelduseks üks aasiapärane, Indoneesia mõjutustega roog, mida on lihtne teha, aga mis nõuab tõenäoliselt siiski retke poodi, st kõiki vajalikke maitseaineid ei pruugi kodus olemas olla. Aga mine tea. Pole sul ju kodus käinud... :)

Vaja läheb:

Kanakoibi
4 tk
Kookospiima/kookoskoort
600 ml
Ingverit
3 cm
Küüslauku
4 küünt
Kuivatatud koriandrit
1 tl
Sidrunheina varsi
2 tk
Mandleid
10 tk
Suhkrut
2 tl
Loorberilehti
6 tk
Õli
3 spl
Soola
Piisavat

Neli kanakoiba, või kaheksa tiiba või mida iganes sa valid (soovitan kodiga kanaliha, aga hea saab ka paksemast fileest), igatahes hõõru see soolaga kokku ja pista 200 kraadisesse ahju. Pool tundi piisab.

Samal ajal purusta uhmris või noaga hakkides või kus iganes saad küüslauguküüned, mandlid ja koriandripuru ning pista see pannile kuuma õli sisse. Prae minutijagu madalamal kuumusel, aga nii et ikka säriseb. See toob maitsed hästi välja.

Edasi vala sinna peale kookospiim või -koor, noaseljaga laiaks vajutatud ja mõnesentimeetristeks juppideks lõigutud sidrunhein, loorberilehed, suhkur ja jämedalt hakitud ingver. Sega hoolega ja lase hästi kergelt keema tõusta.

Nii, ongi pool tundi läbi? Küll aeg lendab. No kana siis ahjust välja ja tõsta tükid pannile. Loodetavasti on vähemalt umbes poole lihani kookospiima kastet ka, kus sees see nüüd haududa saab. Keera liha korraks ümber, nii et see saab kastmega üleni kaetud ja keera siis tagasi, nii et nahk jääb pealepoole. Nüüd keera kuumus minimaalseks. “Ühe” peale. Kui sul on kaas, pane see pannile peale, nii et väike õhuava jääb, kust kuum aur välja saab. Kui kaant ei ole, tõmba peale foolium (ei pea eriti tihedasti jääma), raskuseks pane külgedele näiteks pannilabidad, mis fooliumit paigal hoiavad.

Nii, ja nüüd hakka ootama. Oota kohe heaga. Mina ootasin 4 tundi (viimased pool tundi polnud tuld enam all), aga nii palju tingimata ei pea, ma lihtsalt ootasin kedagi koju, kellega koos süüa. Samas 3 tundi võid oodata küll. Asi selles, et madalal kuumusel ja nii kaua küpsetade saab lõpuks kana nii mõnusalt selle magusalt kookosese kastmega läbi küpsenud ülimahlase ja õrna lihaga. See peaaegu kukub ise kontidelt lahti ja maitseb arutult hää.
Head isu! 🙂