Karpkalafilee

Iseenesest üsna maitsetu ja luine kala. Aga kui leiad poest luuvaba filee ja seda veidi vääristad, siis saab päris asjaliku ampsu.

Vaja läheb:

Karpkalafilee
1 tk
Soola
1 tl
Kuivatatud basiilikut
2 tl
Hakitud tüümanit
2 tl
Tilli
1 tl
Võid
Jupp
Sidrunit
3 viilu

Viska kala mingile alusele ja hakka maitsestamisega peale. Karpkalale sobivad oivaliselt nii basiilik kui tüümian; till ja sidrun on enam-vähem iga kala klassika, nii et kasuta soovi korral ka neid. Kuigi karpkala võib olla suur, on ta enamasti üsna vähe varustatud rasvkattega ja see väljendub ka maitsevähesuses. Lisa talle peale korralikku rammusat maavõid nii mõnigi viilakas ja usu mind, hakkab parem.
Lase maitsetel kümme minutit kalasse imenduda (kala imeb maitseid päris hästi sisse) ja heida see siis grillile, otsesele kuumusele, kuigi mitte väga teravale, st ära resti liiga süte lähedale sea.

Kalafileed küpsemisel keerata pole vaja, see küpseb kiiresti läbi.

Muide, sain hiljuti selle idee kohta ühe kommentaari, mille lisan ka siia: “kommentaariks, et miskine õppinud kokk/grillmeister ütles, et enne küpsetamist ei ole hea kalale sidrunit näidata (eriti roosale kalale), et on liiga happeline ning ei mõju lihale hästi. Garneeringuks on sidrun omal kohal.”
Aitäh, Laurile, kes selle saatis. Ma sidruniga enne küpsetamist kala marineerima ka üldjuhul ei hakkaks, aga praegusel juhul oli just küpsemise ajaks peale sätitud paar viilu, st need ei jõua selle kalaga suurt midagi teha enne kui kala juba valmis saab (küpseb u 10 min). Nende omaette plussiks on aga see, et hoiavad õhukest fileed kuivamast. Igatahes, hää vihje ja jätke see siis omale meelde! 🙂