Termomeeter

Digitaalne lihatermomeeter

Eelista kiiret ja täpset digitaalset lihatermomeetrit

Neid läheks ideaalis vaja kaks tükki. Üks selline, millega pidevalt jälgid küpsetustemperatuuri: see termomeeter on tõenäoliselt juba su grilli sisse ehitatud või kui ei ole, siis osta see eraldi ja püüa see sinna kinnitada. Eriti proff oleks, kui küpsetusala erinevates osades on nende erinevuste avastamiseks lausa mitu termomeetrit…
Lisaks on aga vaja — ja kui valid vaid ühe, siis võta just see, sest see on hädavajalikum — lihatermomeetrit. Selline, mille torkad liha sisse ja saad teada, mis on liha/kala/linnu jne sisetemperatuur. Lihtsalt peale vaadates on kohutavalt raske öelda, kas liha on valmis või mitte, see võib olla pealt kõrbenud, aga seest ikka toores. Või kui küpsetad liha tundide kaupa ja on päris selge, et küps on see küll, ei tea sa, kas lisaks on liha jõudnud sinu soovitud lõpptemperatuurile, kas lihas olev kollageen on lagunema hakanud, kas liha on mahlane või juba kuiv, kas veiseliha on läbi küpsenud, medium või pooltoores. Kõige selle jaoks on lihatermomeetrit vaja ja mida täpsemini ja kiiremini see sulle tulemuse ütleb, seda parem. Selline termomeeter ei ole kõige odavam lõbu, aga tasub end ära, on kasutatav nii toas kui õues toitu valmistades ja kestab kaua.

Ära usu mingeid jutte, et käeselga katsudes ja pöidlaga erinevaid sõrmi pigistades saad liha valmidusastmetega võrreldavad tulemused. Iga käsi ja iga lihatükk on selleks liiga erinev, rääkimata sellest, et selline peas võrdlemine on nagunii ülisubjektiivne. Ära sellisel viisil liha küpsuse mõõtmisest igatahes alusta, võib-olla kunagi kui oled grillimise zen-master Yoda…

Termomeeter võiks olla digitaalne ja lugeda temperatuuri väga kiiresti, paari sekundi jooksul, mitte tiksutada numbreid pool minutit või kauem veel, suutmata otsustada, mis siis ikkagi hetketemperatuuriks on. Selliseid häid termomeetreid on olemas küll, aga kvaliteetsed on ikka päris hullu hinnaga, umbes 200 € kandis. Alla paarikümne eurost toidutermomeetrit ei tasu vaatamagi hakatagi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga