Pelletgrillid

Traeger pelletgrillPelletgrill on üks kõige uuemaid grillide tüüpe ja ühendab endas nutikalt söegrilli ja elektrigrilli omadusi, olemata präiselt kumbki neist. Pelletgrilli tööpõhimõte on tegelikult lihtne. Justkui tavalise BBQ-ahju küljel on tulekasti asemel pelletite kast, mille põhjast jookseb tigukruvi konveierina grilli keskele. Seal asub tulekast, kus pelletid süüdatakse, kuumust jaguneb tänu selle kohale paigaldatud hajutile aga mööda pelletgrilli küpsetusruumi laiali. Pelletid mitte niivõrd põlevad kuivõrd hõõguvad ja tekitavad enne seda paraja portsu suitsu. Tigukonveieri liikumise kiirusest sõltub kui palju pelleteid tulekasti hõõguma jõuab ja seega kui palju kuuma sellest tekib.

Selline lahendus on äärmiselt mugav, sest sisuliselt on tegemist köögiahjuga, millel sätid temperatuuri paika ja tuled kasvõi õhtuks tagasi toitu välja võtma kui tegeled eriti pikaajalise küpsetamise või suitsutamisega. Paljudel pelletgrillidel on termomeeter ka liha jaoks, jällegi sarnaselt moodsale köögiahjule. Nii et võid rahuliku südamega küpsetada toidu kuni selle sisetemperatuur on õigele tasemele jõudnud ning liha ideaalselt mahlane ja küps.

Pelletgrillid suudavad tavaliselt tegutseda temperatuurivahemikes u 110 (vahel 70) – 230. Mis tähendab, et suitsutada saab, kuigi temperatuur võiks veidi madalamgi olla, BBQ stiilis pikaajaliselt küpsetada saab ideaalselt ja kõrgel temperatuuril küpsetada üldjuhul ei saa. Mida oleks tarvis näiteks steigi kiireks säristamiseks. Kuna pelletgrill küpsetab enamasti (mõne üksiku mudeli või lisaseadme erandiga) üldse ainult kaudsel kuumusel, siis ilusaid grillijälgi burgerile ja krõbedat koorikut steigile naljalt ei saa. Võrdluseks olgu öeldud, et söegrillid, nt Big Green Egg saavutavad rahulikult ka 650-kraadise temperatuuri. Kuid igasuguseks muuks küpsetamiseks on pelletgrill vaata et ideaalne. Kindlasti kõige lihtsam ja mugavam, kuid natuke ka masinlik ja seetõttu igavapoolne.

Tuntuimad pelletgrillide kaubamärgid on Traeger (mille asutaja Joe Traeger pelletgrilli 1985 aastal üldse leiutas), Davy Crockett, Daniel Boone, aga ka väärtuslikku otsesel ja kõrgel kuumusel küpsetamist võimaldavad FireCraft ja MAK Grills.

Pelletgrilli eelised

Pelletgrilli puudused

Mis on pelletid

Pelletid pelletgrillilePelletid ise on väikesed justkui kõrsikutükikesed ning koosnevad kuumuse käes suure survega kokku pressitud saepurust. Sel viisil tulevad esile puidu naturaalsed liimuvad omadused ja mingit lisaainet nende kokkuliimimiseks vaja ei ole. Nii et naturaalne värk ja neid toodetakse ka näiteks siinsamas Eestis.

Ning kuna pelletigrill ajab selle puitpelleti kenasti tossama, siis oleks ju tore kui neid tehakse millestki muust kui.. kuusest. Ja tehaksegi. Lepast, vahtrast, aga ka välismaistest tuntud suitsutuspuidu liikidest.

Kommenteerimine on suletud.